13oeren 13edrog

Je moet maar durven. Veel echte deskundigen hebben al jarenlang de gebeurtenis in 1122, waarbij Keizerin Mathilde het gezag over het gebied Oostbroek aan de abdij Oostbroek overdroeg, als de officiële start van de gemeente De Bilt vastgesteld. Nu realiseer je je als politicus, dat je in de huidige samenstelling van raad en college niet het echte 900-jarig feest in 2022 zult meemaken. En dat vind je wel heel erg jammer. En dus ga je de geschiedenis overhaast vervalsen, omdat je een stuk vindt waaruit je meent te mogen opmaken – naar later zou blijken: ten onrechte -, dat er in 1113 al sprake zou zijn van een klooster. Betekent dat nu ook, dat we iedere keer als we weer een vroeger stuk vinden – en dat zal ongetwijfeld gebeuren – De Bilt weer een paar jaar ouder gaan maken? Overhaast ook, want ter zake deskundige historici hebben inmiddels vastgesteld, dat dat “stuk uit 1113” – dat overigens ook al langer bekend was – helemaal niet in 1113 geschreven kan zijn, maar hoogstwaarschijnlijk wel in 1143. Dat was toch wel erg vervelend. Maar niet getreurd: gewoon doen alsof je neus bloedt en stug doorgaan op het misleidende pad. Gewoon een grote groep welwillende burgers aan het werk en in feite tegelijkertijd voor gek zetten om ze – met steun van vele honderdduizenden euro’s – een geweldig feestjaar te laten organiseren. En heel toevallig ook nog het jaar vlak vóór de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Te verwachten is, dat de huidige wethouders gedurende dat feest – logischerwijs – overal prominent aanwezig zullen zijn. Zodat de huidige collegepartijen zich op kosten van de burger gedurende dat jaar vol in de kijker kunnen plaatsten, in de hoop daarmee wat extra stemmen binnen te halen. Een walgelijke mentaliteit. Een voorbeeld van machtsmisbruik van de huidige raadsmeerderheid. Bovendien geldverspilling in een tijd van ernstige economische crisis: want het is immers ondenkbaar, dat het gemeentebestuur dat in 2022 (weer een verkiezingsjaar) aan de macht is, de kans laat lopen om het echte 900-jarig bestaan te vieren!

En toch hebben we al vaker in De Bilt kennis gemaakt met misbruik van de macht ten gunste van het eigenbelang. Er zijn een aantal projecten niet of anders uitgevoerd, omdat een aantal belangrijke gemeente­ambtenaren en/of gemeenteraadsleden daar persoonlijk belang bij hadden. Zo blijft hardnekkig rondzingen, dat eind jaren 70 de westelijke randweg voornamelijk niet doorging, omdat deze weg vlak langs de huizen van een aantal belangrijke gemeente­ambtenaren en gemeenteraadsleden zou leiden. Ook mocht even later de Kwinkelier niet als een volwaardig winkelcentrum gebouwd worden, omdat er persoonlijke belangen geschaad werden. De plannen van het Vinkenplein mochten niet doorgaan, omdat “iemand” net in dat gebied was komen wonen en niet jarenlang met bouwoverlast geconfronteerd wilde worden. Ook is een rapport waarin stond, dat het gebied tussen Utrecht en De Bilt als zogenaamde “ecologische verbindingszone” niet erg waardevol was, “herschreven” en met een tegengestelde conclusie aan de raad aangeboden. In dat rijtje kunnen we nu ook het bovenvermelde 13oeren 13edrog plaatsen. Iedereen gefeliciteerd!

Han IJssennagger, wethouder 1998-2000 en 2004-2006, raadslid 2000-2004 en 2010-heden.

Geplaatst in Nieuws, Nieuws vanuit de fractie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *