Kadernota 2020-2023

Onze inbreng bij de kadernota

 

Voorzitter,

 

Wanneer een huishouden financieel niet uitkomt aan het einde van de maand, gaat men in het huishoudboekje kijken wat er is gebeurt met de uitgaven en inkomsten. Als de uitgaven incidenteel meer zijn voor een maand kan een huishouden dat met spaargeld opvangen.

Maar als de uitgaven structureel meer zijn dan de inkomsten moet men kaders opstellen en een prioriteiten lijst maken waar er op bezuinigd moet gaan worden of als men niet wil bezuinigen, kunnen er mogelijk meer inkomsten gegenereerd worden, extra over uren pakken, baantje der bij, mee doen aan een medisch onderzoek, etc.
Maar wat een huishouden niet gaat doen is gokken voor meer inkomsten, gokken op een loonsverhoging, extra toeslagen of op een prijs in de staatsloterij.

Maar voorzitter,

Dit college heeft met deze kadernota, gegokt, gegokt op extra veel geld van het Rijk, en die gok hebben ze verloren en nu moeten we mogelijk reserves aanspreken in de begroting, of bezuinigen de komende jaren. Of de belastingen verhogen, dat is voor ons geen optie.

Wij van Bilts Belang vinden gokken in een kadernota over de financiële positie van onze gemeente, onverantwoordelijk en gevaarlijk. Als we iets voor de volgende generatie nu willen doen, moeten we niet onnodig onze schuld laten oplopen en onze beetje reserve niet aan te spreken.

Voorzitter:

Laten we geld gaan verdienen of kijken naar onze uitgaven en hierin prioriteiten stellen bijvoorbeeld conform de ladder van Bilts Belang.

Wij kijken dan ook nu al uit naar de begroting voor volgend jaar.

 

 

Inhoudelijk over de kadernota. Beleidsmatige Ontwikkelingen en Investeringen bestaand beleid

Bilts Belang kan zich bijna in alle beleidsmatige ontwikkelingen wel vinden, maar dan moeten we daar wel geld voor hebben.

Er staat een zin in de kadernota bij het onderwerp klimaatakkoord dat achterover leunen voor de gemeente geen optie is.

Wij vinden het juist wel dat we achter over kunnen gaan leunen. Omdat we geen geld hebben en het klimaatakkoord nog steeds niet definitief is, wij zijn ook benieuwd of de tweede kamer dit nog voor de zomer gaat bespreken. Dus we kunnen achterover leunen.

En de woorden ‘mogelijke energietransitie’ bij de voorveldse polder, zint ons niet, wat gaan we doen daar, en dat hebben we al gevraagd in de commissie behandeling? Windmolens, zonnepark?

Maar voorzitter,

De burger wacht op:

WoningBouw

Dit college is nu al een jaar bezig en er is nog niks ondernomen ten behoeve aan de krapte op de woningmarkt, het wordt steeds moeilijker voor de politieagent, schoolmeester, om in deze gemeente te kunnen wonen. Wachttijden voor Sociale huurwoningen zijn bekend voor iedereen.  En onaanvaardbaar hoog. Meer dan 11,3 jaar wachten, bijna een halve generatie! Als je je inschrift als startend gezin, krijg je die woning pas als de kinderen al bijna het huis uitgaan.

 

En dit college weet het, maar doet er nog niks aan, aanwijzing woningbouwlocaties is uitgesteld tot oktober.? Wordt uitstel, afstel? En gaan we van dan ook af die postzegel woningbouw af van 5 a 10 woningen en gaan we het groots aanpakken, en waar blijven de poortgebouwen?

Actief grondbeleid is voor ons noodzaak om wat geld te verdienen.

 

Mobiliteit

Er zijn vergezichten/kaders nodig om de toenemende druk op onze wegen, voor de auto en ook voor de fiets.

De infrastructuur is nu al vol in de Bilt en dat zal alleen maar toenemen de komende jaren, we moeten nu nadenken voor oplossingen en groots nadenken. De door onze geliefde randweg is nog steeds een optie, niet alleen voor de bewoners aan de Soestdijkseweg/groenekanseweg maar ook steeds meer wegen daaropvolgend, zoals Planetenbaan, Eerste en Tweede Brandenburgerweg en Gezichtslaan  te helpen aan een gezonde leefomgeving.

Maar voorzitter,

Gaat dit college nog echt iets doen deze periode? Gaat dit college nog  echt ambitie tonen? Het lijkt er op dat dit college geen beslissing durft te nemen omdat men bang is voor kritiek van inwoners en van  hun kiezers. Maar we zitten hier niet om iedereen te vrede te houden, maar voor het algemeen belang voor de Bilts bevolking en toekomstige bewoners.. De verkiezingen zijn pas over drie jaar. We moeten mogelijk NU impopulaire maatregelen nemen. Volgend jaar wordt dat al moeilijker en het jaar daarna onmogelijk!

 

Het is terug te kijken op de website van de gemeente, klik

Geplaatst in Nieuws, Nieuws vanuit de fractie, Nieuws vanuit het Bestuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *